Kombinin Çalışma Prensibi
Kombi Nedir?
Şebekeden aldığı gaz, elektrik ve su ile çalışan, bir yere monte edilerek kullanılan, ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarına yanıt veren cihazdır.
Kombi Yaz Konumunda Nasıl Çalışır?
Sıcak su musluğu açıldığı zaman su akış sensörü anakarta sıcak su talebi olduğunu belirtir. Anakart da bu durumda üç yollu vanaya voltaj göndererek sıcak su konumuna geçer. Sonrasında pompaya voltaj gönderir ve çalışmasına yardımcı olur. sensörler aracılığı ile içindeki sıcaklık istenenden düşük durumda ise fana voltaj gönderir ve çalışmasına yardımcı olur. prosestattan almış olduğu sinyal ile atık gaz sisteminde bir problem olmadığını anladığında gaz valfine voltaj gönderir ve gaz yollarının açılmasına yardımcı olur. Ateşleme elektrotlarına voltaj göndererek yanmayı sağlar. İyonizasyon elektrodundan almış olduğu sinyal ile yanmanın düzgün olup olmadığını anlar ve çalışmaya devam eder.
Kombi Kış Konumunda Nasıl Çalışır?
Kombi öncelikle 0-1 anahtarı ile açılır. Sonrasında kalorifer ayar düğmesi tüketici tarafından istenen ayara getirilir. Yaklaşık 20 saniye sonra pompa devreye girer ve çalışmaya başlar. Gidiş ce dönüş sensörlerinin arasındaki ısı farkını ölçer. İstenen derecenin altında ise anakart fanın çalışmasını sağar. Fan hava basıncı ile prosestatın kontaklarını kapatır ve prosestat çalıştığını aynı zamanda atık gaz sisteminde sorun olmadığını elektronik karta bildirir. Daha sonra kart; gaz grubuna voltaj gönderir ve gaz yollarının açılmasını sağlar. Ateşleme elektrodu ateşlemeyi başlatır. Brülörde alevin olduğu iyonizasyon elektrodu tarafından hissedilir. Sağlıklı yanma olduğu iyonizasyon elektrodu tarafından elektronik karta bildirilir. Kombi yaklaşık 2 dakika kadar en düşük seviyede yanar. Sonrasında ayarlanan kısmi değerde çalışmaya başlar.
Kombi Hangi Parçalardan Oluşur?
Elektronik kart (anakart), pompa (devirdaim-sirkülasyon), fan, üç yollu vana, genleşme tankı, ana eşanjör, plaka eşanjör, prosestat, su akış şalteri, tribün, ntc, iyonizasyon elektrodu, ateşleme elektrodu, gaz valfi, emniyet ventili, düğmeler, doldurma musluğu, basınç sondası, by pass, diyafram (membran-conta), baca sensörü, gibi parçalardan oluşur.
Kombi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Merkezi sistemlerin tersine her dairede kullanıcılar ısı ayarlarını kendileri belirler. Isı kontrolleri kullanıcı tarafından yapılır.
- Kullanıcı istediği odayı ısıtmakta özgürdür. İstemediği odaları ısıtmak zorunda değildir.
- Otomatik kontrol kolaylığı sağlar.
- Apartmanda faturaları dağıtmak ya da para toplamak gibi dertler olmaz. Her konuda ayrı fatura gelir.
- Isınmanın yanı sıra musluklardan sıcak su da elde edilmesine yardımcı olur.
- Duvara monte edilir ve bu sebeple de konut içinde fazla yer kaplamaz.
- Dairede kullanıcı ne yakarsa ona göre fatura öder.
- Sirkülasyon sağlama görevindeki pompa ve kapalı genleşme tankı kombi üzerindedir. Bu sebeple de bu parçalara yapılacak müdahalede ekstra bir işçilik gerekmez.
- Gaz yakıtlı olduğu için yakıtı depolama gibi bir derdi yoktur.
- Kullanılan yakıt temizdir. Ve bu sebeple de atığı bulunmamaktadır.
- Bakımı düzenli şekilde uzmanına yaptırıldığı sürece daha az sorun yaşattırır, beklentiye ısınma ve sıcak su alımında daha iyi yanıt sunar.
Bu özellikleri gereği de hemen hemen her konutta bir kombi cihazına rast gelebilmekteyiz. Kombi kullanımının yoğun olduğu ülkemizde kullanıcılarımıza iyi randıman alabilme konusundaki önerilerimiz; kombilerinin bakımlarını düzenli olarak yılda bir kez yaptırmaları, kombileri ile ilgilenmeleri, en ufak arızasını bile önemsemeleri ve bunun için işin uzmanından yardım almalarıdır.