Çelik Kazan Bakımı
Çelik Kazan Temizliği
Çelik Kazan Bakımı önemli bir uygulamadır. Sistemin temizlenmesi kazanın kullanım süresini uzatabileceği gibi daha verimli çalışmasına da yardımcı olur. Ayrıca bakımı düzenli şekilde yapılan kazanlar daha yüksek verimde randıman sağlar. Bu yüzden kazan temizliği düzenli şekilde işin uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Çelik Kazan Bakımı Öncesi Neler Yapılmalı?
- Cihazın ana şalterden elektrik bağlantısı kesilmelidir.
- Yakıt vanaları kapalı konuma getirilmelidir.
- Kumanda panosu ve brülörün, temizlik işlemi sırasında kirli ya da yabacı maddelerden korunması amacı ile üzerleri mutlaka örtülmelidir.
Kazan bakımına direk başlanmadan belirtilen bu uygulamalar mutlaka yapılmalıdır. Aksi taktirde can ve mal güvenliği açısından sorun yaşanabilir.
Çelik Kazan Bakımında Neler Yapılır?
- Yanma odası ve duman kanalları yüzeylerinde kurum birikmişse fırça yardımı ile temizlenir. (Bu uygulama; motorin yakıldığında ayda en az 1 kere, fuel-oil yakıldığında ise haftada en az 1 kere yapılmalıdır.) Temizleme uygulaması sonrasında arka duman sandığı tabanında kurum birikmişse temizleme kapağı sökülerek alınır.
- İç yüzeyi kontrol edilir.
- Kontrol elemanlarının bakımı yapılır. Yani termostatların vs. bakımı yapılır.
- Gaz yakıt kullanılıyorsa gaz kaçak kontrolü yapılır. Bunun için brülör, armatür ve gaz hattı kontrol edilir.
- Duman gazı kaçak kontrolü yapılır.
- Fazla ya da alışkın olunmayan ses kontrolü yapılır.
- Fazla ya da alışkın olunmayan titreşim kontrolü yapılır.
- Yakıt ile birlikte su kaçağı kontrolü yapılır.
Sıvı yakıtla çalışan kazanların bağlı olduğu bacalar, ısıtma sezonuna geçilmeden önce yılda en az 1 kez mutlaka temizlenmelidir.
Ayrıca en ekonomik, güvenli ve verimli çalışma şartları için yılda en azından 1 kez baca gazı analizinin yapılması gerekir. Buna ek olarak brülör ayalarının kontrol edilmesi gerekir.
Kazan Temizliği Neden Önemli?
Kazan temizliği önemli bir uygulamadır. İhmal edilmemesi gerekir. Isıtma yüzeylerindeki depozitler sebebi ile meydana gelebilecek 100°C lik baca gazı sıcaklık artışı, ortalama %5 lik bir verim kaybına sebep olabilmektedir.
Kazan kapağının temizliğe engel olmayacak şekilde tam anlamı ile açılması şarttır. Temizleme sırasında, temizlenmeyen hiçbir duman kanalı kalmaması gerekir.