Doğalgaz Tesisat Uygulaması

Doğalgaz Nedir?

Günümüzde en güvenli yakıt olarak bilinen doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz türüdür. Bu nedenle zehirli olmayan bir yakıttır. Genel anlamda Propan (C3 H8), %5-10 oranında Etan (C4 H10) ve %80-95 (CH4) gibi hidrokarbonlar bulunmaktadır. Geriye kalan oran ise azot (N2) hidrojensülfür (H2S) karbonmonoksit (CO2) ve helium (HE) gazlarından oluşuyor.

Doğalgaz zehirsiz bir gaz türüdür. Hava ile belirli oranlarda karışması sonucu patlayıcı özellik gösterebilir. Kuru bir gaz türüdür. Doğalgaz havadan daha hafif bir gazdır. Çevreyi kirletmeyen ve temiz hava sahasına uygun yakıttır. Kullanım için ön depolama gerektirmez. Doğalgaz kazanlarda  yüksek verim sağlamaktadır. Ekonomiktir ve kullanıcının tasarruf yaşamasını sağlar. Diğer yakıtlara nazaran kömür ile karşılaştırıldığı zaman en mükemmel yakıt türüdür. Kısa zamanda alev oluşumu sağlamaktadır. İçerisinde bulunan gerekli hava fazlalığı daha azdır.

Doğalgazın İlk Kullanımı

Doğalgaz kullanımı eski dönemlerden yani 1960’lı yıllardan sonra gelmektedir. Bilimsel teorilere göre ise fosil yakıtlara bağlı olarak milyonlarca yıl öncesinde bitkilerin ve hayvanların atıklarından oluşmaktadır. Yani yeryüzünde var olan bu atıklar ısının ve basıncın etkisi ile faktörel değişimlere uğrayarak doğalgazı ortaya çıkarmıştır. İlk yakıt olarak Çin ülkesinde tuz olarak kullanıldığı söylemektedir. Petrol ile bağlantısız olarak da bulunabilmektedir. Doğalgazın ilk olarak modern üretimi Amerika’da rastlanmıştır. Genel olarak dairelerde kullanılan doğalgazın geniş kapsamlı kullanılması ABD’de gerçekleşmiştir.

Doğalgazın Günümüzdeki Yeri Ve Önemi

Doğalgaz yakıt ve ham madde olarak günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

  • Elektrik enerjisi üretiminde, yakıt olarak, termik santrallerde, iş yerlerinde ya da konutlarda ısınma, sıcak su, kuruma ve soğutma olarak kullanılabilmektedir.

İçerisinde hidrokarbon olması nedeniyle sanayilerde metanol, amonyak, petrokimya ve hidrojen ürünlerinin sentezlerinde sentetik lastik, mürekkep, zamk, bota, fotoğraf filmi, dinamit, antifiriz, plastik ve gübre olmak üzere hammadde olarak kullanılmaktadır. Doğalgaz kullanıcılara boru hatları ile sıvılaştırılarak deniz yoluyla ulaştırılmaktadır.

Doğalgazın Boru Hatları

Doğalgaz botaş tarafından 70 barlık basınçla taşınmaktadır. Marmara denizinde ilk olarak Ambarlı ve Pendik arasında geçmekte buradan Pendik ve İzmit üzerinden Muallim bölgesine ulaşmaktadır. İzmit merkezinden Muallim ve Hersek yolu ile geçip Gemlik ve Bursa bölgesinden Bozüyük-Eskişehir hattı üzerinden Ankara’ya varmış olan 842 km bir yol kat etmektedir. Şehirler içi dağıtımlarına esasen yaklaşık 5 ilde kullanılan doğalgaza yönelik değişik ve farklı teknolojiler kullanılmaktadır.

Bina İçi Doğalgaz Tesisatı Uygulaması

Bina içine döşenen doğalgaz nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli? Doğalgaz bağlantısı nasıl yapılır? Kullanılan malzemeler ve görevleri nelerdir? Bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Ana Emniyet Vanası Verilen gazı binada tamamen kesebilmek adına bağlantı hattının sonuna doğru koyulan bir gazı kapatma vanasıdır.
  • Basınç Regülatörü Genel olarak tüketilen gazın kullanım basıncına indirilmesine yarayan bu cihaz iç tesisat boru hattına yerleştirilmelidir.
  • Kolan-İç Tesisatlar Daireye döşenecek bakır veya çelik borular konmalıdır. Kullanılan bakır boru hatları döşeme altı ve iç tesisat boruları olarak havalandırılmış olan boruların içine döşenmesi gerekir. Bu şekilde daha koruyucu olur.
  • Manuel Vana Binalarda her dairenin gaz sayacı ve gaz cihazlarının olası kontrol veya kaçak durumları göz önünde bulundurularak gazı kesmek amacı ile vana konulmalıdır.
  • Gaz Sayacı Tüketicilerin belli zaman aralıkları ile ne kadar gaz tüketimi yaptığını kaydetme görevinde olan sayaçlar %2’lik çalıştırılabilecek özellikte olmalıdır. Elektrik sayacına, zile 15 cm den yakın bulunmaması gerekir.
  • Gaz Tüketim Cihazları Gaz tüketim cihazları iki gruba ayrılır. Pişirme amaçlı ve ısıtma/su ısıtma ve soğutma amaçlılardır. Pişirme amaçlı cihazlar fırın ve ocaklardan oluşmaktadır. Isıtma amaçlı cihazlar ise örneğin; Kombi, Termosifon, Şofben, Doğalgaz sobası ya da merkezi ısıtma sistemleridir. Bu tür cihazların montaj işlemleri kurallara uygun olarak yapılmalıdır.
  • Gaz Brulörü Diğer yakıtlara istinaden en kolay yakıt olarak bilinmektedir. Görevi havayı ve yakıtı karıştırmak olduğu gibi aynı zamanda ateşlemektir. Üflemeli ve Üflemesiz gaz brülörü olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
  • Kombi Isı üretimi cihazları arasında yaygın olarak kullanılan duvar tipi kombilerdir. Kullanıcıya hem ısınma kolaylığı hem de sıcak su kolaylığını sağlamaktadır. Kullanıcıya en büyük avantajı; tasarruf bakımından ucuz olması ve hem sıcak su hem de ısınma kolaylığı sağlamasıdır. Duvara monte edilmesi ve diğer cihazlara göre az yer kaplamasıdır.
  • Bacalar ve Havalandırma Sistemi  Gaz bacalarını 2 gruba ayırabiliriz. Bunlar; Adi Bacalar, Müstakil bir diğer adı ile ferdi bacalar ve Ortak yani şönt bacalardır.  Ortak bacalar zemin ve çatıya kadar yükselen ana bacaya bağlanmakta olan özelliklerden meydana geliyor. Adi bacalar doğalgaz cihazlarına bağlanamamaktadır.
  • Emniyet Sistemi Emniyet Sistemi genelde kokusuzdur fakat olası gaz sızıntısının anlaşılabilmesi açısından kokulandırılmaktadır. Yoğunluğu havaya bağlı olarak 0,59 ya da 0,79 arasıdır bu nedenle havadan hafif olduğu için kaçak durumunda havaya doğru yükselmektedir. Doğalgaz ile çalışan her cihaz için önlem alınması şarttır. Bu nedenle de her dairede gaz alarm cihazı kullanılmalıdır.
  • Boru Çapı Doğalgazın projelendirilme aşamasında yapının önemli rolü bulunmaktadır. Büyük dairelerde genel olarak kazanlara giden tesisat ile beraber sıcak su ve pişirme ihtiyacı için iç tesisat ayrılmaktadır. Bu nedenle büyük ölçüde gaz tüketildiğinden ötürü boru çapının her zaman büyük olması gerekir.
0 0 votes
Sayfa Reytingi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x