Klimanın Koku Yapması
Klima Neden Koku Yapar?
Klimalar; iç ünite evap ya da serpantin adı verilen alüminyum metal kısımdan oluşur. Soğutma sırasında içinde su biriktirir ve iç ünite fanı ıslanır. Bu duruma çare bulmak mümkün değildir. Klima çalışma sırasında ev ya da iş yerlerindeki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan haliyle kötü kokular yayar ve klima kötü koku yayarak çalışma yapar.
Evaporatör klima içinde önemli bir göreve sahip parçadır. Havayı düzgün bir şekilde arındırır ve ortam koşullarına uygun hale getirir. Normal çalışma süreci içerisinde hava içinde mevcut olan; sigara dumanı, tozlar, zehirli maddeler evaporatörün içinde nemin de yardımı ile kalır. Evaporatör bir nevi hava girişi olduğu için hava içinde bulunan mikroorganizmalar evaporatör kanatçıklarına yerleşir. Evaporatör kanatçıklarına yerleşen bu mikroorganizmalar zamanla koku oluşumuna neden olur. Evaporatörün bu şekilde kirlenmesi ve bazı mikroorganizmaları barındırması beklenen sonucu da etkileyebilmektedir.
Klimanın Koku Yapması Nasıl Engellenir?
- Önerilen konfor derecesi altında çalıştırmayın Özellikle de İnverter sistem klimalarda bu durumu önemseyin. Ekiplerin önerdiği sıcaklık derecesi ne ise veya kullanım kılavuzunda yazan ideal konfor sıcaklık derecesi ne ise klimanızı o derecelerde çalıştırın. Derecenin altına düşürmeyin. Tabi bu sıcaklık ayarını mevcut ilin sıcaklık derecesine ve ortam nemine göre ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Nasıl ki buzdolabına konulan yiyecekler buzdolabı ayarı düşük olunca çok çabuk bozulup küflenir, koku yapar ise klima da aynı şekildedir. Ayarı ideal konumda tutmaya çalışırsanız klima kokusuna karşı önlem almış olursunuz. Klima her şekilde ilk çalıştırmada koku yapar fakat bir süre sonrasında koku gider.
- Klima filtresini düzenli olarak temizleyin Klimalarımızı özellikle de yaz aylarında daha sık serinlemek amacı ile kullanırız. Nemli günlerde vazgeçilmez cihazlarımız arasında ilk sırada yerini alır. Yaz aylarında bu kadar sık kullanıyorsak eğer filtresini de sıklıkla temizlememiz gerekir. Uzun süre kullanımda filtre tıkanabilmekte ve ortama hoş olmayan kokular dağılabilmektedir. Bu gibi durumlar sebebi ile de önerilen klima filtresinin 7 günde bir veya kullanıma bağlı olarak 15 günde bir temizlenmesidir. İşlemi kullanıcı olarak sizler de yapabilirsiniz.
- Klimanıza düzenli bakım yaptırın Klimaları hem yazın hem de kışın kullanırız. Yaz aylarında en önemli serinleticimizdir, kış aylarında da odamızı ısıtabiliriz. Klimalar bu sebeple yılda iki kez bakıma ihtiyaç duyar. Klimalarımızın bu ihtiyacını karşılamak da bizlere düşen görevdir. Klimanın koku yapmasının önüne tamamen geçilemese de önlem alınabilir veya kokusu azaltılabilir. Bunun için de bakımlar şarttır. Özellikle de uzun süre kullanılmamış ve uzun süre sonrasında kullanılacak olan klimaların çalıştırılmadan önce bakımlarını yaptırmak şarttır. Koku yapma gibi durumlara engel olmak adına da kullanıcı olarak klimanızın bakımını ihmal etmeyin diyoruz. Ayrıca önerimiz yılda iki kez mutlaka uzman ekiplerden yardım alarak klimanızın temizliğini yaptırmanız yönündedir.