Ariston Kombi SP1, SP2, SP3 Arızası
Ariston Kombide SP1, SP2, SP3 Arızası Nedir?
Kombi kullanıldığı sırada bir sıcak su musluğu açıldığında veya petekler ısınmaya geçtiğinde brülörde alev yani kombide yanma gerçekleşir. Bu durum ateşleme olarak da adlandırılmaktadır. Yalnız kombilerin geneli ateşleme öncesi alev denemesi yapmaktadır. Alev denemesi de genellikle 3 kez olmakta, alev denemesi sonrası başarılı olunursa cihaz ateşleme yapmaktadır. Aksi durumda direkt arızaya geçmektedir. İşte bu aşamada Ariston markalı kombilerin genel modellerinde:
- SP1; Kombi ilk alev denemesini yapıyor, alev başarılı olursa bu kod ekranından kısa sürede silinir. Alev başarılı olmazsa cihaz 2.alev denemesine geçer.
- SP2; Kombi ilk alev denemesini yapmış ancak başarılı olunamamış. Alev oluşmadığı için 2.alev denemesi yapıyor. Başarılı olunursa bu kod ekrandan kısa sürede silinir. Alev başarılı olmazsa cihaz 3. yani son alev denemesine geçer.
- SP3; Kombi 2. kez alev denemesi yapmış ve yine başarılı olunamamış. Alev oluşmadığı için 3.yani son alev denemesi yapıyor. Başarılı olunursa bu kod ekrandan kısa sürede silinir. Alev başarılı olmazsa kombi 501 (gaz yokluğu-ateşleme) arızasına geçer.
Ariston Kombide 501 Arızası Nedir?
Gaz yokluğu-ateşleme arızasıdır.
Kullanıcı Ne Yapabilir?
Dairede gaz kesintisi olmadığından emin olmalıdır. Gaz kontrolü ve gaz vanaları kontrolü gerçekleştirmelidir. Dairede gaz kesintisi yoksa, ocak çalışıyorsa, kombi resetlenmelidir. Birkaç resetleme işlemi sonrasında sorun hala devam ediyorsa servis yardımı almak gerekir.
Arızanın Muhtemel Sebepleri Nelerdir?
- Anakart arızası,
- Gaz valfi arızası,
- İyon elektrodu arızası,
- Ateşleme elektrodu arızası,
- Kombi yoğuşmalı ve açık balkondaysa, bu sorun kışın yaşandıysa, yoğuşma gider hortumu tıkanmış veya donmuş olabilir.
Bu kontroller ve müdahale mutlaka uzman servis ekiplerince yapılmalıdır.