Kombide Ateşleme Sorunu
Kombi Neden Ateşleme Yapmaz?
Kombi; gaz girişleri kapalı olduğunda, parçalarda sorun olduğunda veya gaz ile alakalı bir sıkıntı olduğunda ateşleme yapmaz. Ateşleme sorunlarında önemli olan bilinçli olup bilinçli hareket etmektir.
Kullanıcı Neler Yapabilir?
Kombi ateşleme yapmıyorsa eğer direkt servisi aramak veya yardım talebinde bulunmak yerine birkaç işlem yapabilirsiniz. Bu sorunda doğru bir tespit için önemli olan konut içinde başka bir doğalgazlı cihaz olup olmadığıdır. Yapılacak müdahale bu duruma bağlı değişir. Sizlere sırası ile yapılması gerekenleri hemen sunalım…
Dairede Doğalgazlı Başka Cihaz Yoksa
- Mesela ocak gibi… Bu durumda dairenize gaz gelip gelmediğini daha zor anlarsınız. Ocağınız doğalgazlı değilse bu durumda ancak kombi yanında bulunan gaz vanasını kontrol ederek ve kapı dışında yer alan ana vanayı kontrol edip gaz gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Kombi yanındaki gaz vanası aynı zamanda kapı dışındaki gaz vanası kapalı ise açmalısınız. Boru ile aynı hizada değilse eğer kapalı demektir. Aynı hizaya getirerek açmalısınız.
- Kombiyi resetlemelisiniz. Gaz vanalarının açık olduğundan eminseniz eğer yapabileceğiniz diğer işlem resetleme işlemidir. Resetleme işlemi kombilerin marka model ve çeşidine göre değişmektedir. Kombinize göre resetleme işlemi uygulamalı ve bu uygulamayı birkaç kez tekrar etmelisiniz.
Bu uygulamaları yaptınız fakat kombiniz yine de ateşleme yapmıyorsa eğer bu durumda Kombi Servisi yardımı almalısınız. Çünkü kullanıcı olarak ateşleme sorununda yapabileceğiniz başka bir işlem ya da müdahale bulunmamaktadır. Uzman müdahalesi gerekeceğini unutmayın ve işi uzmanına bırakın.
Dairede Doğalgazlı Cihaz Varsa
- Mesela ocak gibi… Bu durumda önce ocağınızın çalışıp çalışmadığını deneyin, ocağınız çalışmıyorsa gaz ile alakalı sorun yaşıyorsunuz demektir
- Kapının dışarısında yer alan ana gaz borusu üstündeki vanayı kontrol edin, vana kapalı durumda ise açın.
- Kapının dışındaki doğalgaz vanası üstünde mühür var ise gazınız kesilmiş demektir. Fatura gecikti ise bu sebeple kesilmiştir, faturayı ödeyin.
- Kapı dışındaki vana açık ama buna karşın ocak da çalışmıyor kombi de ateşleme arızası veriyor ise bu durumda ya dairenize gelen gaz ile alakalı bir sorun vardır ya da bölgede gaz çalışması olabilir ve bu sebeple gazınız kesilmiş olabilir. Bu konudaki bilgileri de doğalgaz firmasından alabilirsiniz.
- Kapı dışındaki gaz vanası açık, ocak çalışıyor fakat kombi ateşlemiyor ise bu durumda kombi yanında bulunan gaz vanası kapalı olabilir. Gaz vanasını kontrol etmeniz gerekir. Kapalı şekilde ise açık konuma getirmelisiniz.
- Ocak çalışıyor, kombi yanındaki gaz vanası açık yani dairenize gaz geliyor ise kullanıcı olarak yapmanız gereken son uygulama ve işlem resetlemedir. Kombinizi resetlemenizi öneririz. Resetleme uygulaması kombilerin marka modeline ve çeşidine bağlı değişmektedir. Kombinizde reset düğmesi var ise resetleme işlemini yapmalı, yoksa kombiyi kapatıp yeniden açmalısınız. Sorunda düzelme olmazsa eğer resetleme işlemini birkaç kez daha tekrar edebilirsiniz.
Sorun Nasıl Çözümlenir?
- Kombide beyin görevinde olan anakart arızalı olabilir.
- Kombide yanma odasında bulunan ateşlemeye ve alev algılamaya yardımcı olan iyonizasyon elektrodunda veya ateşleme elektrodunda sorun olabilir.
- Kombide şebekeden gazı alarak, bir kısmını brülöre gönderen ve brülörde yanma oluşmasını sağlayan gaz valfi arızalı olabilir.
Kombi Markalarına Göre Ateşleme Arızaları
- Airfel
- Modele bağlı olarak ekranda; bC, 10, C1 33, E01, E04/E18 belirebilir, ledli model Airfel kombilerde; kırmızı ışık ya da 40 ve 70 Ledi yanabilir.
- Alarko
- Modeline bağlı olarak ekranda; E01, F4, 0.1 belirebilir. Alarko ledli model kombilerde; 80 ledi yanıp sönebilir.
- Arçelik
- Modele bağlı ekranda ya E01 ya da A01 arıza kodu belirir.
- Ariston
- Modele bağlı olarak ekranda; 501, A01 arıza kodu belirir. Ledli modellerde; alev üzerine x işareti olan led yanabilir ya da kırmızı led yanabilir.
- Baykan
- Modele bağlı olarak ekranda E01 arıza kodu belirir. Ledli modellerde 80 Led ışığı yanar.
- Baymak
- Modele bağlı olarak ekranda; E01 arızası, A01, E133 arıza kodu çıkabilir. Ledli modellerde 30 ledi yanıp sönüyor ya da NEON1 kapalı, NEON2 açık olabilir.
- Beko
- Genel modellerde ekranda E01 arıza kodu belirir.
- Beretta
- Genel modellerde ekranda 0.1 arıza kodu belirmektedir.
- Bosch
- Modele bağlı ekranda EA arıza kodu belirir. Ledli modellerde Reset+60°C ışığı yanar veya 50°C ledi yanar.
- Buderus
- Genel modellerde ekranda; 6A Arıza Kodu, 3 arıza kodu belirir. Ledi model Buderus kombilerde ise; 2.led yanıp sönüyor 3.led yanmıyorsa cihaz ateşleme yapmıyor demektir.
- Demirdöküm
- Genel modellere bağlı olarak ekranda; F04 (F4), F28, F1, F01 (F1) hata kodu belirebilir. Ledli model Demirdöküm kombilerde ise; 80 ledi veya 90 Ledi yanıp sönüyor ise cihaz ateşleme yapmaz.
- Eca
- Modele bağlı olarak ekranda; Er 15, 04, F4, EA, E1 arıza kodlarından biri belirebilir. Ledli kombilerde; 2.led (L4) yanıyor veya 50°C ledi yanıyor ise cihaz ateşleme sorunu yaşatıyor demektir.
- Ferroli
- Modele bağlı olarak ekranda; A01 hata kodu, F1 arıza kodu belirir. Ledli modellerde ise; kırmızı ışık hızlı yanıp sönüyor ise cihaz ateşleme yapmıyor demektir.
- İmmergas
- Modellere göre ekranda ya 01 arızası ya da E01 arıza kodu belirmektedir.
- Maktek
- Genel modellerde ekranda E01 arıza kodu belirmektedir.
- Protherm
- Modellere göre ekranda; F4, F1, F04 arıza kodlarından biri belirebilir. Cihaz ledli olup 70 Ledi yanıp sönüyor ise cihaz ateşleme yapmaz.
- Süsler ve Etna
- Genel modellerde ekranda E2 arıza kodu belirir.
- Vaillant
- Modellere göre ekranda F28 arıza kodu belirebilir. Cihaz ledli ise kırmızı ışık yanabilir ya da alev üzerine x işareti olan düğme yanabilir.
- Vestel
- Genel modellerde 1.led yanıp söndükten sonra 2.led yanıyor ise cihaz ateşleme yapmıyor demektir.
- Viessmann
- Genel modellerde ekranda F4 arıza kodu belirmektedir.